Wetgeving

Wetgeving omtrent rookmelders

Wetgeving rookmelders 2020 Vlaanderen

Tegen 2020 worden rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen!

 

In een woning (eengezinswoning, villa, rijwoning, huis, appartement of studio) moet je op elke bouwlaag minstens 1 rookmelder voorzien.

In een woning met studentenkamers moet elke kamer uitgerust zijn met een rookmelder.

De rookmelder moet optisch zijn, CE gemarkeerd en aan de norm EN 14604 voldoen.

Alle up-to-date wetgeving staat op website van de overheid:   

www.besafe.be     en      www.speelnietmetvuur.be

Artikel De Redactie

" Tegen 2020, moeten in de Vlaamse woningen op alle verdiepingen rookmelders hangen. Dat hebben de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD beslist. Er vallen bij ons nog altijd veel doden bij woningbranden, zeker in vergelijking met de rest van Europa.


Op dit moment is een rookmelder al wettelijk verplicht voor wie een nieuwbouwwoning afwerkt of een bestaande woning renoveert.

Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die aangekocht worden via een sociale lening geldt deze verplichting, voor de overige 60 procent van het Vlaamse woonpatrimonium echter niet.


Vlaams Parlementsleden Jelle Engelbosch (N-VA), Katrien Partyka (CD&V) en Mercedes Van Volcem (Open VLD) brengen daar nu verandering in en dienen een voorstel van decreet in. "Ik wil de wetgeving verruimen naar alle woningen en zo de complexiteit wegwerken. Eén duidelijke regel voor iedereen, dus", legt initiatiefnemer Engelbosch uit.


Algemene verplichting redt levens Een grootschalig onderzoek uit 2014 maakte duidelijk dat Vlaanderen aan de staart van het Europese peloton bengelt wat betreft brandveiligheid. Cijfers bewijzen bovendien dat een algemene verplichting levens redt.


In Noorwegen is er bijvoorbeeld een daling van 2,2 doden per miljoen inwoners bij woningbrand sinds de invoering die al dateert van 1991.

In 2015 zijn Frankrijk en verschillende Duitse deelstaten dezelfde weg ingeslagen. Vlaanderen kan dan ook niet achterblijven, zegt Katrien Partyka.

"Vooral 's nachts is een rookmelder van levensbelang, omdat de meeste doden door woningbranden simpelweg niet wakker worden." Volgens Mercedes Van Volcem (Open VLD) staat de nieuwe regelgeving niet op zich. "De wettelijke verplichting moet uiteraard samengaan met bijkomende sensibilisering voor de burger zodat die weet dat hij/zij de eigen veiligheid aanzienlijk kan verhogen voor slechts een euro per jaar."        

            

Bron De Redactie één 

Wie zijn we:

Jeffrey Quirynen

Ceo

Tom Govaerts

Testen & Techniek

Mathias Parys

Testen & Techniek

HAPPY CLIENTS


Ik ben architect en zocht voor onze woning een mooie brandsensor, Wat kunnen ze die dingen toch lelijk maken! Deze is perfect! Klein, snel te monteren met M3 tape of kleine vijsjes.

Hij werkt ook perfect dat hebben we gemerkt toen de gourmet hier wat uit de hand liep.


Kitty Strybol

Architect Sint-Niklaas